top of page

Om Retroplast

IMG_3625.jpg

Retroplasts historie

Retroplast blev udviklet i 1984 af Cand. scient Erik Christian Munksgaard på Tandlægeskolen i København sammen med tandlæge Jørgen Rud.  

 

Materialet er siden starten blevet fremstillet i Danmark og primært brugt af danske tandlæger. Retroplast adskiller sig fra andre retrograde rodfyldningsmaterialer ved at være baseret på adhæsiv teknik. Der behøves således ikke en præpareret  kavitet for at anvende materialet.  Dette har sine fordele idet at tænder med lange rodstifter eller parietale perforationer, uden besvær kan forsegles med Retroplast. Alle aspekter af den endodontiske kirurgi kan dækkes med dette materiale.

At der ikke kræves kavitet gør også Retroplast velegnet til at behandle meget smalle og små rødder som kunne svækkes ved en 3 mm dyb præparation med ultralyd som cementbaserede materialer kræver. Nogle forfattere nævner også at vanskeligt tilgængelige rødder (palatinale rod i på 4+,+4 eller 6+,+6) kan behandles da kavitetspræparation kan undgås.

Da der er tale om et komposit plastmateriale, er opløseligheden meget lav og Retroplastfyldninger har vist holdbarhed i op til 30-35 år efter operation.

Metoden kræver ingen særlige anskaffelser for at komme i gang. Der kræves blot en let hulning af området, som ønskes forseglet, med et stort rosenbor. Det er ikke nødvendigt at anskaffe ultralydsapparat og metoden kan udføres med det blotte øje, men det anbefales at anvende forstørrelse via lupbriller eller mikroskop for forbedret udsyn og bedre resultater.

Undersøgelser af Retroplast har vist succesrater op til 90% som er på højde med MTA og er dokumenteret i adskillige artikler gennem tiden.

 

Se en oversigt over disse her.

bottom of page